Kultúr-péntek 3.0

Amit már háromszor megrendeztek, az már hagyománnyá válik, mondják a néprajzosok. Ezek szerint az Integratio Alapítvány Kultúr - Péntek programja révén hagyomány a temesvári és a vidéki magyar diákok találkozása egymással és a kultúrával.  A Kultúr – Péntek program idén október 1-én indult. Ez alkalommal az igazfalvi és a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum VII.B osztályos diákjai töltöttek együtt egy élményekben gazdag napot. 
A délelőtt folyamán a diákok részt vettek a Temesvári Magyar Napok által szervezett szabadtéri Játszó- és Alkotóház programjain, ahol pedagógusok, képzőművészek és önkéntes diákok társaságában különféle dísz- és ajándéktárgyakat készíthettek. Ezek után eleget kellett tegyenek egy nehéz megpróbáltatásnak :). Kis csoportokra osztva egy kincskereső játék feladatait oldották meg, bejárva Temesvár főterét. A megoldáshoz szükség volt némi előzetes ismeretre, logikai gondolkodásra, kreativitásra, térbeli tájékozódásra, gazdag szókincsre, megfigyelőképességre, de elsősorban együttműködési képességre. A játék nyertese az igen kreatív Hungarománok csoport volt. Második helyezést a Denevérek csoport ért el, majd harmadik helyen a Kecskék nevű csoport volt. A Barik és a Fehér Hollók csapata dicséretben részesültek. Köszönjük az önkéntesek segítségét is!
A díjkiosztás után a diákoknak alkalmuk volt részt venni a Temesvári Magyar Napok által kínált programokon, megtekintették a kézművesek munkáit, a barantások harcbemutatóját, megkóstolták a magyar finomságokat. Az est tetőpontja bizonyára az Alma együttes koncertje volt, amelyen a diákok együtt énekeltek és táncoltak.
Október 14-én a végvári diákok látogattak el a Bartók Béla Líceumba, hogy eltöltsenek egy rendhagyó napot az itt tanuló 7-8. osztályosokkal. Reggel interaktív csapatépítő játékokkal indítottuk a napot, majd a csapat közösen vett részt a délelőtti tanórákon. Ebéd után kis csoportokra osztva egy kincskereső játék feladatait oldották meg a résztvevők, bejárva Temesvár főterét. Minden csapat derekasan megállta a helyét, ezúttal a "Fehérek" csapata aratott győzelmet. A péntek délután utolsó állomása a Szépművészeti Múzeum volt, ahol Fodor Enikő tanárnő kalauzolásával tekinthették meg az aktuális tárlatokat.
December elején pedig, a VI.A osztály és osztályfőnöke Albert Etelka tanárnő az óteleki felső tagozatos diákokat és tanáraikat fogadták. Az ismerkedési játékok után a vendég diákok tanórákon vettek részt majd ebéd után a Bartók Diákszínpad nagysikerű előadását, a Lúdas Matyi projektet nézték meg közösen. A programot közös csapatjáték zárta: az V.B, VI.A és óteleki diákokból álló vegyes csapatok a mesekockák segítségével történeteket alkottak, majd képregények formájában meg is örökítették. A bemutatókat a diákok értékelték, majd a szervezők kiosztották a megérdemelt jutalmakat. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a program megvalósításához! A Kultúr-Péntek 3.0-ás projekt támogatója a Polgármesteri Hivatal.


Copyright © 2006-2011 Integratio. Minden jog fenntartva.
web & design: sandorosz